Darbar sahib Hukamnama 04/02/2021 Amritsar sahib Golden temple

Share:

 

Hukamnama sahib Darbar sahib Amritsar, Goldentemple, morning Mukhwaak, 04/02/2021, ang No. 723



Arth in English

There is no other than You, Lord.

You are the Creator; whatever You do, that alone happens.

You are the strength, and You are the support of the mind.

Forever and ever, meditate, O Nanak, on the One. ||1||

The Great Giver is the Supreme Lord God over all.

You are our support, You are our sustainer. ||Pause||

You are, You are, and You shall ever be,

O inaccessible, unfathomable, lofty and infinite Lord.

Those who serve You, are not touched by fear or suffering.

By Guru's Grace, O Nanak, sing the Glorious Praises of the Lord. ||2||

Whatever is seen, is Your form, O treasure of virtue,

O Lord of the Universe, O Lord of incomparable beauty.

Remembering, remembering, remembering the Lord in meditation, His humble servant becomes like Him.

O Nanak, by His Grace, we obtain Him. ||3||

I am a sacrifice to those who meditate on the Lord.

Associating with them, the whole world is saved.

Says Nanak, God fulfills our hopes and aspirations.

I long for the dust of the feet of the Saints. ||4||2||

Arth in Hindi

आपके अलावा कोई और नहीं है, भगवान।

 आप निर्माता हैं;  तुम जो भी करते हो, वही होता है।

 आप ताकत हैं, और आप मन का समर्थन हैं।

 सदा और सदा, ध्यान, हे नानक, एक पर।  || 1 ||

 महान दाता सभी पर सर्वोच्च प्रभु ईश्वर है।

 आप हमारे समर्थन हैं, आप हमारे निरंतर हैं।  रोकें || ||

 आप हैं, आप हैं, और आप कभी भी होंगे,

 हे दुर्गम, अथाह, उदात्त और अनंत भगवान।

 जो आपकी सेवा करते हैं, वे भय या पीड़ा से नहीं छूते हैं।

 गुरु कृपा से, हे नानक, प्रभु की महिमा का गुणगान करो।  || 2 ||

 जो कुछ भी देखा, तुम्हारा रूप है, हे पुण्य का खजाना,

 हे ब्रह्मांड के स्वामी, हे अतुलनीय सौंदर्य के स्वामी।

 ध्यान में प्रभु का स्मरण, स्मरण, स्मरण करते हुए उनका विनम्र सेवक उनके जैसा हो जाता है।

 हे नानक, उनकी कृपा से, हम उन्हें प्राप्त करते हैं।  || 3 ||

 मैं उन लोगों के लिए बलिदान हूं जो प्रभु का ध्यान करते हैं।

 उनके साथ जुड़ने से पूरी दुनिया बच जाती है।

 नानक कहते हैं, भगवान हमारी आशाओं और आकांक्षाओं को पूरा करते हैं।

 मैं संन्यासी के चरणों की धूल में लंबे समय तक रहा।  || 4 || 2 ||

Hukamnama sahib in English

Thilang Ghar 2 Mehalaa 5 ||

Thudhh Bin Dhoojaa Naahee Koe ||

Thoo Karathaar Karehi So Hoe ||

Thaeraa Jor Thaeree Man Ttaek ||

Sadhaa Sadhaa Jap Naanak Eaek ||1||

Sabh Oopar Paarabreham Dhaathaar ||

Thaeree Ttaek Thaeraa Aadhhaar || Rehaao ||

Hai Thoohai Thoo Hovanehaar ||

Agam Agaadhh Ooch Aapaar ||

Jo Thudhh Saevehi Thin Bho Dhukh Naahi ||

Gur Parasaadh Naanak Gun Gaahi ||2||

Jo Dheesai So Thaeraa Roop ||

Gun Nidhhaan Govindh Anoop ||

Simar Simar Simar Jan Soe ||

Naanak Karam Paraapath Hoe ||3||

Jin Japiaa This Ko Balihaar ||

This Kai Sang Tharai Sansaar ||

Kahu Naanak Prabh Lochaa Poor ||

Santh Janaa Kee Baashho Dhhoor ||4||2||

Hukamnama sahib in Hindi



तिलंग घरु २ महला ५ ॥

तुधु बिनु दूजा नाही कोइ ॥

तू करतारु करहि सो होइ ॥

तेरा जोरु तेरी मनि टेक ॥

सदा सदा जपि नानक एक ॥१॥

सभ ऊपरि पारब्रहमु दातारु ॥

तेरी टेक तेरा आधारु ॥ रहाउ ॥

है तूहै तू होवनहार ॥

अगम अगाधि ऊच आपार ॥

जो तुधु सेवहि तिन भउ दुखु नाहि ॥

गुर परसादि नानक गुण गाहि ॥२॥

जो दीसै सो तेरा रूपु ॥

गुण निधान गोविंद अनूप ॥

सिमरि सिमरि सिमरि जन सोइ ॥

नानक करमि परापति होइ ॥३॥

जिनि जपिआ तिस कउ बलिहार ॥

तिस कै संगि तरै संसार ॥

कहु नानक प्रभ लोचा पूरि ॥

संत जना की बाछउ धूरि ॥४॥२॥

No comments