Darbar sahib Hukamnama 01/11/2020 Amritsar

Share:

 

Hukamnama sahib from sri Darbar sahib, Amritsar. Morning Mukhwaak, 01 Nov 2020. Ang No.614


Arth in English

He infuses the breath into the dead bodies, and he reunited the separated ones.

Even beasts, demons and fools become attentive listeners, when He sings the Praises of the Lord's Name. ||1||

Behold the glorious greatness of the Perfect Guru.

His worth cannot be described. ||Pause||

He has demolished the abode of sorrow and disease, and brought bliss, joy and happiness.

He effortlessly awards the fruits of the mind's desire, and all works are brought to perfection. ||2||

He finds peace in this world, and his face is radiant in the world hereafter; his comings and goings are finished.

He becomes fearless, and his heart is filled with the Naam, the Name of the Lord; his mind is pleasing to the True Guru. ||3||

Standing up and sitting down, he sings the Glorious Praises of the Lord; his pain, sorrow and doubt are dispelled.



Says Nanak, his karma is perfect; his mind is attached to the Guru's feet. ||4||10||21||

Arth in hindi

वह शवों में सांस भरता है, और वह अलग हो गए लोगों को फिर से देता है।

 यहां तक ​​कि जानवर, राक्षस और मूर्ख भी जब श्रोता प्रभु के नाम का गुणगान करते हैं, तो वे श्रोता बन जाते हैं।  || 1 ||

 संपूर्ण गुरु की महिमा का बखान करें।

 उसकी कीमत का वर्णन नहीं किया जा सकता है।  रोकें || ||

 उसने दुःख और बीमारी के निवास को नष्ट कर दिया है, और आनंद, खुशी और खुशी लाया है।

 वह सहजता से मन की इच्छा का फल देता है, और सभी कार्यों को पूर्णता तक लाया जाता है।  || 2 ||

 वह इस दुनिया में शांति पाता है, और उसके बाद उसका चेहरा दुनिया में चमकता है;  उसके आने और जाने का समय समाप्त हो गया है।

 वह निर्भय हो जाता है, और उसका हृदय नाम, प्रभु के नाम से भर जाता है;  उनका मन सच्चे गुरु को प्रसन्न करता है।  || 3 ||

 खड़े होकर, बैठकर वह प्रभु की महिमा का गुणगान करता है;  उसका दर्द, दुःख और शंका दूर हो जाती है।


 नानक कहते हैं, उनका कर्म परिपूर्ण है;  उनका मन गुरु के चरणों से जुड़ा हुआ है।  || 4 || 10 || 21 ||

Hukamnama sahib in English

Sorath Mehalaa 5 ||

Mirathak Ko Paaeiou Than Saasaa Bishhurath Aan Milaaeiaa ||

Pasoo Paraeth Mugadhh Bheae Srothae Har Naamaa Mukh Gaaeiaa ||1||

Poorae Gur Kee Dhaekh Vaddaaee ||

Thaa Kee Keemath Kehan N Jaaee || Rehaao ||

Dhookh Sog Kaa Dtaahiou Ddaeraa Anadh Mangal Bisaraamaa ||

Man Baanshhath Fal Milae Achinthaa Pooran Hoeae Kaamaa ||2||

Eehaa Sukh Aagai Mukh Oojal Mitt Geae Aavan Jaanae ||

Nirabho Bheae Hiradhai Naam Vasiaa Apunae Sathigur Kai Man Bhaanae ||3||

Oothath Baithath Har Gun Gaavai Dhookh Dharadh Bhram Bhaagaa ||


Kahu Naanak Thaa Kae Poor Karanmaa Jaa Kaa Gur Charanee Man Laagaa ||4||10||21||

Hukamnama sahib in Hindi

सोरठि महला ५ ॥

मिरतक कउ पाइओ तनि सासा बिछुरत आनि मिलाइआ ॥

पसू परेत मुगध भए स्रोते हरि नामा मुखि गाइआ ॥१॥

पूरे गुर की देखु वडाई ॥

ता की कीमति कहणु न जाई ॥ रहाउ ॥

दूख सोग का ढाहिओ डेरा अनद मंगल बिसरामा ॥

मन बांछत फल मिले अचिंता पूरन होए कामा ॥२॥

ईहा सुखु आगै मुख ऊजल मिटि गए आवण जाणे ॥

निरभउ भए हिरदै नामु वसिआ अपुने सतिगुर कै मनि भाणे ॥३॥

ऊठत बैठत हरि गुण गावै दूखु दरदु भ्रमु भागा ॥

कहु नानक ता के पूर करमा जा का गुर चरनी मनु लागा ॥४॥१०॥२१॥

No comments