Hukamnama sahib 06/02/2020, from sri Darbar sahib Amritsar

Share:

Hukamnama sahib Sri Darbar sahib Amritsar, 6 february 2020, Morning Mukhwaak, ang No. 727




Arth in English

The Vedas and the Scriptures are only make-believe, O Siblings of Destiny; they do not relieve the anxiety of the heart.

If you will only center yourself on the Lord, even for just a breath, then you shall see the Lord face-to-face, present before you. ||1||

O human being, search your own heart every day, and do not wander around in confusion.

This world is just a magic-show; no one will be holding your hand. ||1||Pause||

Reading and studying falsehood, people are happy; in their ignorance, they speak nonsense.

The True Creator Lord is diffused into His creation; He is not just the dark-skinned Krishna of legends. ||2||

Through the Tenth Gate, the stream of nectar flows; take your bath in this.

Serve the Lord forever; use your eyes, and see Him ever-present everywhere. ||3||

The Lord is the purest of the pure; only through doubt could there be another.

O Kabeer, mercy flows from the Merciful Lord; He alone knows who acts. ||4||1||

Arth in Hindi

वेद और शास्त्र केवल विश्वास करते हैं, हे भाई बहन भाग्य के;  वे दिल की चिंता को दूर नहीं करते हैं।

 यदि आप केवल एक सांस के लिए भी अपने आप को भगवान पर केन्द्रित करेंगे, तो आप अपने सामने उपस्थित प्रभु को आमने-सामने देखेंगे।  || 1 ||

 हे मानव, हर दिन अपने दिल की खोज करो, और भ्रम में मत घूमो।

 यह दुनिया सिर्फ एक जादू-शो है;  कोई तुम्हारा हाथ नहीं पकड़ेगा।  || 1 || रोकें ||

 झूठ का अध्ययन और अध्ययन, लोग खुश हैं;  अपनी अज्ञानता में, वे बकवास बोलते हैं।

 सच्चा सृष्टिकर्ता भगवान उसकी रचना में विसरित है;  वह केवल किंवदंतियों के अंधेरे-चमड़ी वाले कृष्ण नहीं हैं।  || 2 ||

 दसवें द्वार से होकर अमृत की धारा बहती है;  इसमें अपना स्नान करो।

 प्रभु की सदा सेवा करो;  अपनी आंखों का उपयोग करें, और उसे हर जगह कभी भी देखें।  || 3 ||

 प्रभु शुद्धतम हैं;  केवल संदेह के माध्यम से कोई दूसरा हो सकता है।

 हे कबीर, दयालु प्रभु से दया आती है;  वह अकेला जानता है कि कौन कार्य करता है।  || 4 || 1 ||

Hukamnama sahib in English

Thilang Baanee Bhagathaa Kee Kabeer Jee

Ik Oankaar Sathigur Prasaadh ||

Baedh Kathaeb Eifatharaa Bhaaee Dhil Kaa Fikar N Jaae ||

Ttuk Dham Karaaree Jo Karahu Haajir Hajoor Khudhaae ||1||

Bandhae Khoj Dhil Har Roj Naa Fir Paraesaanee Maahi ||

Eih J Dhuneeaa Sihar Maelaa Dhasathageeree Naahi ||1|| Rehaao ||

Dharog Parr Parr Khusee Hoe Baekhabar Baadh Bakaahi ||

Hak Sach Khaalak Khalak Miaanae Siaam Moorath Naahi ||2||

Asamaan Miyaanae Lehang Dhareeaa Gusal Karadhan Boodh ||

Kar Fakar Dhaaeim Laae Chasamae Jeh Thehaa Moujoodh ||3||

Alaah Paakan Paak Hai Sak Karo Jae Dhoosar Hoe ||

Kabeer Karam Kareem Kaa Ouhu Karai Jaanai Soe ||4||1||

Hukamnama sahib in Hindi

तिलंग बाणी भगता की कबीर जी

ੴ सतिगुर प्रसादि ॥

बेद कतेब इफतरा भाई दिल का फिकरु न जाइ ॥

टुकु दमु करारी जउ करहु हाजिर हजूरि खुदाइ ॥१॥

बंदे खोजु दिल हर रोज ना फिरु परेसानी माहि ॥

इह जु दुनीआ सिहरु मेला दसतगीरी नाहि ॥१॥ रहाउ ॥

दरोगु पड़ि पड़ि खुसी होइ बेखबर बादु बकाहि ॥

हकु सचु खालकु खलक मिआने सिआम मूरति नाहि ॥२॥

असमान ‍िम्याने लहंग दरीआ गुसल करदन बूद ॥

करि फकरु दाइम लाइ चसमे जह तहा मउजूदु ॥३॥

अलाह पाकं पाक है सक करउ जे दूसर होइ ॥

कबीर करमु करीम का उहु करै जानै सोइ ॥४॥१॥

No comments