Hukamnama sahib 05/02/2020, from sri Darbar sahib Amritsar

Share:

Hukamnama sahib Sri Darbar sahib Amritsar, 5 feb 2020, Morning Mukhwaak, ang No. 706



Arth in English

He grants our hearts' desires, and fulfills all our hopes.

He destroys pain and suffering; remember God in meditation, O Nanak - He is not far away. ||1||

Love Him, with whom you enjoy all pleasures.

Do not forget that Lord, even for an instant; O Nanak, He fashioned this beautiful body. ||2||

He gave you your soul, breath of life, body and wealth; He gave you pleasures to enjoy.

He gave you households, mansions, chariots and horses; He ordained your good destiny.

He gave you your children, spouse, friends and servants; God is the all-powerful Great Giver.

Meditating in remembrance on the Lord, the body and mind are rejuvenated, and sorrow departs.

In the Saadh Sangat, the Company of the Holy, chant the Praises of the Lord, and all your sickness shall vanish. ||3||

Arth in Hindi

वह हमारे दिल की इच्छाओं को पूरा करता है, और हमारी सभी आशाओं को पूरा करता है।

 वह दर्द और पीड़ा को नष्ट करता है;  ध्यान में भगवान को याद करो, हे नानक - वह दूर नहीं है।  || 1 ||

 उसे प्यार करो, जिसके साथ आप सभी सुखों का आनंद लेते हैं।

 उस भगवान को मत भूलो, एक पल के लिए भी;  हे नानक, उन्होंने इस सुंदर शरीर का फैशन किया।  || 2 ||

 उसने आपको अपनी आत्मा, जीवन, शरीर और धन की सांस दी;  उसने आपको आनंद देने के लिए सुख दिया।

 उसने आपको घर, मकान, रथ और घोड़े दिए;  उसने आपके अच्छे भाग्य को ठहराया।

 उसने आपको अपने बच्चे, जीवनसाथी, दोस्त और नौकर दिए;  ईश्वर सर्व-शक्तिमान महान दाता है।

 प्रभु के स्मरण में ध्यान करने से शरीर और मन का कायाकल्प हो जाता है, और दुःख दूर हो जाता है।

 साद संगत में, पवित्रा की कंपनी, प्रभु की स्तुति का जप करती है, और आपकी सारी बीमारी गायब हो जाएगी।  || 3 ||

Hukamnama sahib in English

Salok ||

Man Eishhaa Dhaan Karanan Sarabathr Aasaa Pooraneh ||

Khanddanan Kal Kalaeseh Prabh Simar Naanak Neh Dhooraneh ||1||

Habh Rang Maanehi Jis Sang Thai Sio Laaeeai Naehu ||

So Sahu Bindh N Visaro Naanak Jin Sundhar Rachiaa Dhaehu ||2||

Pourree ||

Jeeo Praan Than Dhhan Dheeaa Dheenae Ras Bhog ||

Grih Mandhar Rathh As Dheeeae Rach Bhalae Sanjog ||

Suth Banithaa Saajan Saevak Dheeeae Prabh Dhaevan Jog ||

Har Simarath Than Man Hariaa Lehi Jaahi Vijog ||

Saadhhasang Har Gun Ramahu Binasae Sabh Rog ||3||

Hukamnama sahib in Hindi

सलोक ॥

मन इछा दान करणं सरबत्र आसा पूरनह ॥

खंडणं कलि कलेसह प्रभ सिमरि नानक नह दूरणह ॥१॥

हभि रंग माणहि जिसु संगि तै सिउ लाईऐ नेहु ॥

सो सहु बिंद न विसरउ नानक जिनि सुंदरु रचिआ देहु ॥२॥

पउड़ी ॥

जीउ प्रान तनु धनु दीआ दीने रस भोग ॥

ग्रिह मंदर रथ असु दीए रचि भले संजोग ॥

सुत बनिता साजन सेवक दीए प्रभ देवन जोग ॥

हरि सिमरत तनु मनु हरिआ लहि जाहि विजोग ॥

साधसंगि हरि गुण रमहु बिनसे सभि रोग ॥३॥

No comments