Hukamnama Sahib 07/01/2020, from sri darbar sahib Amritsar (Golden temple)

Share:
Hukamnama sahib from sri harmandir sahib Amritsar (Golden temple)



Arth in English

Goojaree, Fifth Mehl:
He decides to go to the west, but the Lord leads him away to the east.
In an instant, He establishes and disestablishes; He holds all matters in His hands. ||1||
Cleverness is of no use at all.
Whatever my Lord and Master deems to be right - that alone comes to pass. ||1||Pause||
In his desire to acquire land and accumulate wealth, one's breath escapes him.
He must leave all his armies, assistants and servants; rising up, he departs to the City of Death. ||2||
Believing himself to be unique, he clings to his stubborn mind, and shows himself off.
That food, which the blameless people have condemned and discarded, he eats again and again. ||3||
One, unto whom the Lord shows His natural mercy, has the noose of Death cut away from him.
Says Nanak, one who meets the Perfect Guru, is celebrated as a householder as well as a renunciate. ||4||4||5||

Arth in Hindi

गूज्री, पांचवीं मेहल:
वह पश्चिम में जाने का फैसला करता है, लेकिन प्रभु उसे पूरब की ओर ले जाता है।
एक पल में, वह स्थापित करता है और अस्त-व्यस्त करता है;  वह सभी मामलों को अपने हाथ में रखता है।  || 1 ||
 चतुराई का कोई मतलब नहीं है।
 मेरे भगवान और मास्टर जो भी सही होने के लिए कहते हैं - वह अकेले ही गुजरता है।  || 1 || रोकें ||
 भूमि प्राप्त करने और धन संचय करने की उनकी इच्छा में, किसी की सांस उससे बच जाती है।
 उसे अपनी सभी सेनाओं, सहायकों और सेवकों को छोड़ देना चाहिए;  ऊपर उठते हुए, वह मृत्यु के शहर को प्रस्थान करता है।  || 2 ||
 खुद को अनोखा मानते हुए, वह अपने जिद्दी दिमाग से चिपके रहते हैं, और खुद को दिखाते हैं।
वह भोजन, जिसे निर्दोष लोगों ने निंदा और त्याग दिया है, वह बार-बार खाता है।  || 3 ||
 एक, जिस पर प्रभु अपनी स्वाभाविक दया दिखाता है, मृत्यु का शोर उससे दूर है।
 परफेक्ट गुरू से मिलने वाले नानक कहते हैं, एक गृहस्थ के रूप में और एक त्याग के रूप में मनाया जाता है।  || 4 || 4 || 5 ||

Hukamnama sahib in Hindi

गूजरी महला ५ ॥

मता करै पछम कै ताई पूरब ही लै जात ॥

खिन महि थापि उथापनहारा आपन हाथि मतात ॥१॥

सिआनप काहू कामि न आत ॥

जो अनरूपिओ ठाकुरि मेरै होइ रही उह बात ॥१॥ रहाउ ॥

देसु कमावन धन जोरन की मनसा बीचे निकसे सास ॥

लसकर नेब खवास सभ तिआगे जम पुरि ऊठि सिधास ॥२॥

होइ अनंनि मनहठ की द्रिड़ता आपस कउ जानात ॥

जो अनिंदु निंदु करि छोडिओ सोई फिरि फिरि खात ॥३॥

सहज सुभाइ भए किरपाला तिसु जन की काटी फास ॥

कहु नानक गुरु पूरा भेटिआ परवाणु गिरसत उदास ॥४॥४॥५॥


Hukamnama sahin in English

Goojaree Mehalaa 5 ||

Mathaa Karai Pashham Kai Thaaee Poorab Hee Lai Jaath ||

Khin Mehi Thhaap Outhhaapanehaaraa Aapan Haathh Mathaath ||1||

Siaanap Kaahoo Kaam N Aath ||

Jo Anaroopiou Thaakur Maerai Hoe Rehee Ouh Baath ||1|| Rehaao ||

Dhaes Kamaavan Dhhan Joran Kee Manasaa Beechae Nikasae Saas ||

Lasakar Naeb Khavaas Sabh Thiaagae Jam Pur Ooth Sidhhaas ||2||

Hoe Anann Manehath Kee Dhrirrathaa Aapas Ko Jaanaath ||

Jo Anindh Nindh Kar Shhoddiou Soee Fir Fir Khaath ||3||

Sehaj Subhaae Bheae Kirapaalaa This Jan Kee Kaattee Faas ||

Kahu Naanak Gur Pooraa Bhaettiaa Paravaan Girasath Oudhaas ||4||4||5||


No comments